В днешния “Liberty” доклад, засягаме програмата на правителството на САЩ за покушения. Със сигурност си спомняте, когато президентът Обама издаде изпълнителна заповед, според която  президентът има право да убива дори американски граждани по своя преценка.

Mного важен доклад е издаден от изданието The Intercept”, който ни даде ясна представа колко ужасяваща е на практика програмата за безпилотните самолети (Drones) на САЩ. Докладът е от лицe, отпускащо сигнали (whistleblower), и от него се разбира, че в продължение на пет месеца на продължителни дронови удари в Афганистан, 90% от убитите хората  не са били набелязаните цели.

Това е много опасна тема. Липсата на морал е изключително очевидна. Но има и непредвидени последици и ответен удар, връщащ се обратно като бумеранг.

Документирано е, че сега има епидемия от ПТСР (пост-травматично стресово разтройство)  сред операторите на безпилотни самолети. Това със сигурност не е било очаквано следствие. Операторите са седнали в безопасност, в удобна стая някъде. При все това те изпитват психични разстройства .

Освен това, по какъв начин правителството на САЩ си представя, че хората на земята в Афганистан няма да се замислят за тези убийства? По ирония на съдбата, правителството на САЩ предупреди Русия, че техните военни операции в Сирия ще подкладят ответен удар терористи. Но не е ли разумно да се мисли, че безпилотен самолет на САЩ ще повдигне същите емоции на гняв и омраза ? Ако 90% от убитите хората, са погрешни цели, това няма ли да налее масло в огъня  на тези разрушителни емоции?

Всичко това е неестествено. Аз вярвам, че хората са добри и инстинктивно могат да променят посоката. Аз не вярвам, че войната е естествено явление. За съжаление, групи хора, грабват юздите на властта и я използват за унищожение. В този случай, това са неоконсерваторите.

Повече американски граждани трябва да осъзнаят опасността от политиката на правителството на САЩ.

Ако се замислите за съсед, който има лоши навици, не нахълтвате в къщата му, казвайки: „Не ми харесва как отглеждаш децата си, не ходиш на църква, не е четеш правилните книги, не гласуваш напоследък. Ще те принудя да го направиш по моя начин!“ Дори не бихме си помислили да направим подобно нещо.

Е точно това правителството на САЩ прави по целия свят. Няма ангажираност за моралните последици. Няма никаква загриженост откъм права.

Ние не казваме на съседите как да живеят. По-интелигентни сме. Не мисля, че Щатите са в позиция да учат другите как да живеят.

Автор: Рон Пол

Преводач: Христо Стратиев

About the Author: The U.S-American Author, physician and former politician (former U.S. Representative for Texas) Ron E. Paul is a critic of the FED-System (fiscal policies), of the mass surveillance programs, as well as the military-industrial complex. He voted against the Iraq War Resоlution in 2002 and is a critic of the U.S foreign policy. Some call him „Anarcho-Capitalist“, some call him „intellectuall godfather“ of the Tea Party Movement.