За да разберем основните причини за конфликта в Украйна, трябва да разберем геостратегическите фактори: Петролните и газовите тръбопроводи, географското положение (излаз на море, съседство на Русия и находищата на газ и петрол), експанзията на НАТО на изток, разширяването на ЕС на изток, икономически фактори (тежка индустрия, като производство на стомана и военна техника, селско стопанство, ресурси). Ще разгледаме и актуалната международна правна ситуация в Крим и подобното положение на Косово. Разглеждайки тази правно положение в Косово и в Крим, става очевидно двуличието на Запада, особено на САЩ. Но за да разберем геополитическите аспекти, трябва и да добавим историята на всички участници в този конфликт.

mittelmeer

Arte, 2008

Почваме анализа с географията: Украйна, особено Крим, така и Румъния, България, Грузия, Русия и Турция имат излаз на Черно море. Черно море е почти вътрешно море, тъй като само през Басфора и Дарданелите (турски проливи) се свързва със Средиземно море. То свързва югоизточна Европа с Русия и с Кавказ и става по този начин свързващо звено на транспорта на нефт и газ (Arte 2008). Кавказкия регион около Казахстан и Азърбайджан е богат на газ и нефт (Каспийско море) и от там се внасят ресурсите в Европа. Сега нека да погледнем картите на тръбопроводите и находищата:

ukraine-12

RIA Novosti, 2009

Както видяхме в картите, голяма част от руския газ преминава през Украйна.

gas-abhc3a4ngigkei

Процентите показват зависимостта от руския газ в съответните страни. Източник: Süddeutsche Zeitung

Геостратегическа цел на американските корпорации е да отрежат тези руски енергийни артерии. Но това какво означава за Европа? Според данните на OECD – четири държави в Европа са  зависими от руския газ ( България, Словакия, Финландия и Полша). Унгария внася 70%, Гърция 54% и Германия почти 40%. В прав текст дестабилизация на Украйна може да доведе до енергийна криза в Европа. Но колко ги интересува тези евентуални последици САЩ, може да разберете от американския държавен секретар Виктория Нюленд, която казва в един подслушван разговор от руснаците: „Fuck the EU”. Конкуриращите „блокове” се борят за влияние в Украйна – от една страна, ЕС и НАТО с „Споразумението за асоцииране (Линк)“ и от другата страна на „Евразия Митнически съюз“ (икономическата интеграция с Русия, Беларус и Казахстан).

pipeline

Independent.co.uk

Още през 2008 година в Грузинския конфликт седяха конкуриращи се енергийни корпорации на заден фон. 1999 година американски енергийни корпорации създадоха тръбопровод от Баку (Азърбайджан – Каспийско море) до Супса (Грузия – Черно море). Тя беше първата, която заобикаля Русия и това бе тежък удар за руските интереси, особено за тръбопровода БГН (Баку-Грозни-Новоросийск). Тръбопровода БТД (Баку-Тбилиси-Джейхан) е бил разширен и представлява също така конкуренция на Русия. Газопровода НАБУКО беше един проект, който имаше за цел да намали европейската зависимост от руския газ. Този проект се провали през 2013, тъй като не транспортираше нито руски, нито ирански газ и в крайна сметка излезе твърде скъпо. Така и СИН ПОТОК не беше конкуриран от проекта „НАБУКО“, защото Русия транспортира 65% от потреблението на газ в Турция.

nabucco

FAZ

Чрез румънското пристанище Констанца влизат каспийските ресурси в Европа. Поради конфликта в Чечения 2009г , Русия е била принудена да изгради газопровода Баку-Новоросийск, който да заобиколи чеченската територия. Проектът „Южен поток“, в който България играеше централна роля, щеше да транспортира ресурсите от Кавказ и Русия до Европа. Всичките тези факти, показват мрежата на ресурси и тръбопроводи, които са от огромно геостратегическо значение.

antikes-gre

Arte, 2008

Сега ще припомним историята на региона около Черно море. Още през 8-ми век пр.н.е античните гърци създали колонии на бреговете на Черно море, както виждате на картата в жълто маркирано:

По този начин античните гърци контролирали зърнената продукция и така снабдяваха Атина. След това властвали в региона на Черно море  Римската империя, Велика България и Византийската империя.

По-късно властта приминала в Османската империя в тази област. Русия водеше две войни срещу Османската империя и по този начин спечели власт над северният бряг на Черно море. По този начин е било създадено военното пристанище Севастопол и търговското пристанище Одеса. В кримската война, Русия е била спряна да завладее целия регион около Черно море и по този начин да получи достъп до Средиземно море. През Студената война, Черно море може да се разглежда като фронтова линия между двата блока НАТО и Варшавски блок. Моретата са за всяка империя важен геостратегически фактор, това констатира еврейско-американския учен Джордж Фридмън (създателя на мозъчния тръст „Стратфор“): „САЩ контролира всички световни морета, досега нито една власт не е постигнала подобно нещо. Ние (САЩ) трябва да контролираме всички морета и въздушното пространство, защото това е базата на нашата власт.“ Но дали властта е морално оправдана и желателна, това този учен не се пита.

heute-russ-vertrc3a4ge

Arte, 2008

В днешно време сферата на влияние на Русия, в региона на Черно море е намалена, поради агресивната и лицемерна (лъжата „Геншер“) експанзия на НАТО. Може би заради това американците подкрепиха защитния алианс от 1997 година (ГУАМ) на четирите държави Грузия, Украйна, Молдова и Азърбайджан. Официалните задачи на това споразумение бяха насърчаване на демокрацията, но дали паралелно на това не играеха геостратегически интереси?

Чрез неправителствени организации и фондации се подкрепят западните ценностти и по този начин избухнаха революциите в Грузия през 2003г. и в Украйна през 2004г. Със сигурност еврейско-американския милиардер Джордж Сорос, изигра роля в „демократизирането“ на тези държави. В името на демокрацията, САЩ дестабилизира многобройни държави и цели региони, с цел да експлоатират  ресурсите им и евтината им работна ръка. В миналото има доста примери за такива случаи, които се реализираха чрез медийна манипулация и чисто насилие.

locationeurasia

Eurasia / Евразия

Да разгледаме геостратегическите цели на САЩ. Евразия (Европа и Азия) е с геостратегическо значение за всяка империя, твърди теорията на британския географ Хауфорд Макайндър. В резюме казано той твърди, че който контролира Евразия, контролира света. Една тактика за постигане на геостратегическата визия на САЩ, става чрез  разделянето на най-големите икономически и мощни държави Германия и Русия. Това евразийско разцепление споменава и учения Фридмън –

Главния интерес на външната политика на САЩ през последните сто години, т.е. в Първата и Втората световна война, като и през Студената война беше да се предотврати сближаване между Германия и Русия. Защото заедно са единствената мощ, която може да застраши САЩ. Нашия главен интерес беше да осигурим това да не се сбъдне. САЩ не може постоянно като империя да се намесва в Евразия. За това аз препоръчвам техниката на президента Роналд Рейгън, която се използваше в Иран и Ирак: той подкрепяше двете воюващи страни“ (това звучи като старата тактика – разделяй и владей). В тази светлина може да се разглежда Втората световна война (виж тук – линк).

siper-grafik-militaerstuetzpunkte-der-usa

Военните бази САЩ, SIPER

Един показател, че империята САЩ се старае да реализира, тази току-що спомената геостратегия е изказването на бившия ЦРУ агент Рей Макговърн по повод конфликта в Украйна: „Това беше преврат спонсориран от Запада“. Макговърн беше във вътрешния кръг и знае за какво става дума. Още един показател е военната история на САЩ и нейната методика на целенасочено сменяне на правителства. САЩ с тайната служба ЦРУ, свалиха много демократични правителства в историята си (Иран 1953г., Чили 1975г. и др.). Но да разгледаме фактите: Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС не беше само на икономическа основа (търговска политика на Споразумение за свободна търговия – може да изтеглите тук линк), но беше също така на военна основа, анализира швейцарския историк Даниеле Ганзер. Този международен договор очевидно се стреми да намали руското влияние в източна Европа. Това може и да се разглежда, като една стъпка на НАТО за разширяване към Русия. Но каква легитимация и какви цели гони НАТО? Варшавския договор се разпадна през 1990-1991 и по този случай НАТО загуби основата на своето съществуване, защото той бе създаден като отбранителен съюз срещу СССР. Днес НАТО се бори в световен мащаб с един фантомен враг, който се нарича тероризъм. Като разгледаме следващите карти на експанзията на НАТО, на ракетната система, която обгради Русия, става ясно, че в Украйна виждаме една отбранителна реакция на Русия. Ако искате да разберете вътрешна информация за тази терористическа и не легитимна организация НАТО, която с тайни армии дестабилизира и изнудваше Европа, погледнете лекцията на швейцарския учен Ганзер или една кратък репортаж – (виж тук) или разгледайте цял документален филм (виж тук).

Военна история: ако разгледаме глобалната история, не може да се отрече агресията на САЩ. Историята на създаването на тази държава, започва с геноцид над индианците и продължава с териториална експанзия през последните 100 години. Сащ подкрепи диктатори, масови убийци и фанатици.

Какво казват учените, професорите и експертите, авторът Волфганг Бергер пише в книгата си „Завладяването на Европа от САЩ“, че САЩ е агресора в Европа и в конфликта в Украйна – виж тук неговото интервю. Бившия представител на европейския парламент австриеца Йоханес Фогенхубер заяви в един дебат, че Америка играе главната роля в този конфликт: „Коренната причина на конфликтът е Запада.“. Това мнение споделя и германския финансов експерт и автор Дирк Мюлер. За еврейско-канадския професор Микаел Чосудовски, украинския конфликт е американски преврат в името на демокрацията.

Да навлезем сега в детайлите на Украинската революция (Евромайдан). Важно е да разберем, в каква посока се движеше политическата парадигма на Украйна преди и след революцията, за да разберем кой имаше изгода от тази революция.

Показател номер едно – Ако разгледаме революцията през призмата на един детектив, ще разберем че преди Евромайдана украинското правителство се ориентираше към Русия и след нея искаше да стане член на НАТО. Политическата посока се промени на 180 градуса след революцията. Това показва ясно какъв беше мотива за преврата и пряко до логиката е кой печели от смяната на политическата парадигма.

Показател номер две – Украинския депутат Олег Царов предупреди още през 20 Ноември 2013, че ще се стигне до гражданска война: „На нашата територия с пряка помощ на американското посолство в Киев, се лансира проектът „TechCamp’’, който готви Украйна за гражданска война. Този проект е под надзор на американския посланик в Украйна Джофри Пайът“.

Показател номер три – Бившия ЦРУ агент Рей Макговърн цитира прихванатите телефонни разговори: „В края на януари 2014г. държавния секретар на САЩ Виктория Нюленд в разговор със американския посланник Джофри Пайът каза, че „Яценук е нашия човек„. Защото той беше управител на централната банка и познава МВФ. Който и да е подслушвал този разговор – мисля, че бяха руснаците – такъв разговор не се води в една отворена връзка, особено, когато държиш властта след преврата. Но те го направиха.“ Но как можа Нюленд още в началото на годината да знае кой ще дойде на власт в Украйна.

Показател четири – „Запада“ инвестира 5 млрд. долара с цел да демократизира Украйна – както си призна Нюленд в едно интервю на CNN.

Показател пет – Бившия заместник министър на финансите на САЩ и писател Пол Крейг Робъртс коментира: „Неоконсерваторите вярват, че САЩ е избрана нация да установи хегемония над целия свят. Обама назначи Виктория Нюленд и цялата и администрация, която работи с ЦРУ и всичките заедно с  финансирани от Вашингтон неправителствени организации, организираха преврата в Украйна.“ – цитирано в лекцията на д-р Ганзер.

Показател шест – изстрелите на Майдана, които в крайна сметка доведаха до гражданска война, са важен индикатор за това кой е подстрекател на размириците. Според западните медии и според официалния доклад на новото прозападно украинско правителство, изстрелите са били произведени от БЕРКУТ (Украински специални части на полицията, под прякото командване на тогавашния президент Янукович). Но тук изниква въпроса защо Янукович е искал да убие своите хора, тъй като: „А“ – това би означавало краят на неговата политическа кариера и „Б“- тъй като западните сили веднага биха го използвали да се намесят (в историята има безкрайно много случаи, в които световната полиция се намесва като спасител). Но над чистата логика на току-що казаното, стоят и няколко показатела:

Показател 6А – Канадския политолог и професор Иван Качановски анализира: Касапницата от 20 Февруари (от изстрелите на снайперисти на Майдана) беше решителен фактор да се свали корумпираното, но демократично избрано правителство. Янукович е бил обвинен от неговата опозиция, без да имат никакви явни доказателства за неговата намеса и в последствие той избяга на 21 Февруари. Този насилствен преврат, може да се разглежда като недемократична смяна на правителството – това е същността от неговото интервю и доклад.

Показател 6Б – Германския репортер Щефан Щухлик след интензивно наблюдение и изследване, стига до следното заключение: „Ние вярваме, че много от убитите на 20 Февруари, са били умишлено убити от професионални снайперисти.“ Специалните части на БЕРКУТ бяха според общото мнение и според многобройни видеоклипове, долу на улицата при протестиращите. Тази констатация е в пълен контраст с тезата на прокурора на новото незаконно правителство (източник: репортаж на Щухликписмено обобщение).

Показател 6В – Американския журналист Джон Бек Хофман е разговарял с няколко служители на БЕРКУТ и създател на 50 минутен документален филм с името „Майданска касапница“. Сега следват някои откъси от интервютата. БЕРКУТ полицая Юрти Веприков: „Аз бях ранен от пистолет на 20 Февруари в 08.00 сутринта. Моите приятели също БЕРКУТ служители, ме докарах с линейка до болницата. Изстрелите са дошли от една сграда, мисля от консерваторията“. БЕРКУТ полицая Юри Струйко: „Стрелбата започна в 05.40 сутринта, колегата е бил прострелян в ръката и мен също ме раниха“.

Защо БЕРКУТ стрелят по собствените си колеги, какъв е смисъла в това? Защо се вярва на нелегетимната опозиция, която не е била избрана и чийто доклад звучи като конспиративна теория, а не се слуша здравия разум или версията на старото правителство?

Показател 6Г – Министъра на външните работи на Естония Урмас Пает, е заявил в телефонен разговор от 26 Февруари на Върховния комисар на външната политика на ЕС Катрин Ащън:“Ние все повече и повече, стигаме до убеждението, че зад снайперистите на Майдана не седи Янукович, а някой от новата коалиция“. Неговия анализ се обосновава с медицинския специален доклад от Олга Богомолес. Според нея всички показатели сочат, че хората от двата конкуриращи се лагера, са били стреляни от един и същи снайперист, с едни и същи муниции и по един същ начин. Виж тука целия доклад.

Една дълга криминална традиция и нейните методи:

  • cain-replace_lrg

    John McCain and Svoboda Party, Channel 4

    Нацизъм и фашизъм: Американските корпорации, като GM, IBM, FORD, STANDARD OIL, CHASE BANK бяха главните печеливши през втората световна война. Oт нацисткия режим преминаха много служители от висок ранг към НАТО – така констатира Проф. Джон Макмутри. Но дали още е актуален американстият спонсориран фашизъм? Автора и геостратега Уилиам Енгдал вижда зад снайперистите на Майдана, десните групировки СВОБОДА, както и НАТО и САЩ. Бившия сенатор Джон Макейн е бил заснет в няколко срещи с десните екстремисти на СВОБОДА. Не само паралелите между Втората световна война и днес в Украйна се забелязват, но и транснационалните или наднационалните организации, като МВФ, които са забъркани в конфликта в Югославия.

  • МВФ и Световната банка, като акушери на насилието: Ако погледнем на „помоща“ на МВФ веднага се забелязва, че в изпратените 17 млрд. долара, 40% от тях са отишли при украинска „Приват банк“, която след това дори за малко да фалира. Тази „Приват банк“ се намира под контрол на украинския олигарх Игор Коломойски. Списанието „Форбс“ оценява неговото богатсво на 1,24 млрд. долара. Той контролира цяла империя от фирми в областта на енергетиката, медиите, авиацията, химическата индустрия, металургия и финансови компании. В центъра на този конгломерат стои „Приват банк“, която е най-мощната финансова институция в Украйна, с повече от една четвърт от всички банкови сметки. Този олигарх спечели благоволението на новото правителство и поддържа частна армия от 20 000 войници. Също така подкрепя украинската армия с гориво в борбата срещу руските сепаратисти – така пише германския вестник „Deutsche Wirtschaftsnachricht”. И още един паралел може да се наблюдава към конфликта в Югославия:
  • Екстремисткия ислям: Отново виждаме ясно, пръстовите отпечатъци на САЩ в борбата за сферите на влияние и срещу Русия. Осама бин Ладен не само действаше в Косово, но също и в Афганистан в борбата срещу Русия. След като „полезните идиоти“ си изпълниха задачата, НАТО-САЩ създаде в Косово най-голямата НАТО база в Европа и дори днес тия „полезни идиоти“ са активни в Украйна – както ясно показва журналистическия доклад „The Intercept”.
  • Корпоративния капитализъм: При старото правителство на Украйната, ГМО храните бяха забранени, така налагаше чл.404 от европейското споразумение. Съвсем случайно беше отменен на 13 Януари. От 2016 година частни чужди инвеститори могат да купуват земеделска земя, така показва иследването на Оуклъндския институт, който пише за огромния потенциал на украинското земеделие. Инвестиционния банкер Майкъл Кокс коментира: „Украйна и Източна Европа са много обещаващи пазари за земеделски компании, като DEERE, Monsanto, DuPont – така го цитира един руски вестник. Украйна има големината на Великобритания и Германия взети заедно и с много плодородна земя. В допълнение Украйна е една от най-големите производители на електроенергия в Европа и все още е една от най-големите производители на желязо и стомана. Украйна е също така от дълго време, сред най-големите десет производители на оръжие в света и снабдява Русия с военна техника. Да се отрежат тези икономически отношения означава едновременно отслабването на руската и иранската мощ, тъй като тези страни внасят ресурси и военна техника от Украйна.

Литература:

Serhy Yekelchyk – The Conflict in Ukraine, Oxford Uni.Press, 2015.
Gerry Kearns – Geopolitics and Empire: The Legacy of Halford Mackinder, Oxford University Press, 2009.
Wolfgang Bittner – Die Eroberung Europas durch die USA, Westend, 2015.
Michel Chossudovsky – The U.S. has Installed a Neo-Nazi Government in Ukraine, Global Research, 26.Feb.2015.
Ivan Katchanovski – The “Snipers’ Massacre” on the Maidan in Ukraine, University of Ottawa, 2015.
Ivan Katchanovski – The Organization of Ukrainian Nationalists, the Ukrainian Insurgent Army, and the Nazi Genocide in Ukraine, Uni. of Ottawa, 2013.
Ivan Katchanovski – EU and NATO Enlargement Puzzles, Uni. of Ottawa, 2010.
John McMutry – Ukraine, America’s “Lebensraum”, Global Research, 23.Aug.2015.
Marcus Klöckner – Blutbad am Maidan, heise, 12.04.2014.
Marcin Mamon – In Midst of War, Ukraine becomes Gateway for Jihad, Intercept, Feb. 2015.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.