Огромни злоупотреби със социялнта система в Германия (Бремерхафен)

През последните месеци радио Бремерхафен публикува многократни съобщаваше за тежки злоупотреби със социални помощи в Бремерхафен. Един екип отиде на място в България, проучи обстоятелствата там и започна да търси следи.  Събраните впечатления наистина са притеснителни. Става въпрос за едно от най-големите разследвания в провинция Бремен, в рамките на които от януари 2016 прокуратурата проучва ръководителите на две сдружения в Бремерхафен.

Patrick Cem Öztürk, Източник: DPA, Carmen Jaspersen

Селим Йоцтюрк (Selim Öztürk) и неговият син Патрик, народен представител от Германската социалдемократическа партия (SPD) най-вероятно са осигурявали на емигранти от България социална помощ чрез фалшиви удостоверения, а в замяна на това са получавали сериозни суми пари. Селим Йоцтюрк и до ден днешен не е направил изказване по повод на обвиненията.

Не се знае много за Самира Н. Родена е на 7 октомври 1981 г. Самира Н. вероятно принадлежи към ромското малцинство в България. Предполага се, че Самира  точно поради този факт е била полезна при подбора на персонал, който се съгласява да участва в подобни измами. На 22 Март 2013 Самира и детето й пристигват в Бремерхафен. Вероятно са се установили  в Германия за първи път чрез „Агенцията по заетостта и интеграцията e.V.“ (ABI). Няколко служители работят там, заедно със Селим Йоцтюрк (CEO).

 

Фактура издадена от Самира Н., получател на тази фактура е главният изпълнителен директор на ABI, Selim Öztürk.

Самира Н. много бързо навлиза в частния бизнес сектор в Германия. Най-късно от  ноември 2013 г. това е факт. Тогава на името на фирма на Самира Н. е написана фактура: „18 часа почиствателна работа (месец ноември): € 180.00“. Невероятното тук е следното: получател на тази фактура е главният изпълнителен директор на ABI, а именно Селим Йоцтюрк. Централата на компанията се намира на ул. Постщрасе 28б ( Poststraße 28в). Къщата принадлежи на сина на Селим Йоцтюрк, тоест на Патрик. Патрик е политик от Социалдемократическата партия (SPD) в парламента на Бремен. Освен Самира и други 321 имигранти са регистрирани като служители на социалните клубове в списъка.

Откъде обаче идват хората, които са направили измамата възможна? Как живеят те в своята собствена страна България? И преди всичко, как изглеждат условията на живот, пред които дори и най голямата бедност според немските стандарти изглежда като благоденствие , както бива подчертавано многократно.

Градът с двете лица

Варна е метропол на брега на Черно Море. През комунистическия период тя е туристически център и продължава да бъде такъв, благодарение на наблизо намиращия се курорт Златни пясъци. Варна обаче е и място на силни противоречия. От една страна тук се намират прекрасни плажове, изискани ресторанти, търговски улици, а от друга – точно толкова видимите гета. Там откриваме ужасна бедност, разпад и гледки, които напомнят на градове, разрушени от войната. Виждат се разрушени къщи, планини от смет по средата на жилищни комплекси, пушещи комини, които замърсяват въздуха.

Потискаща бедност

Преди всичко бедността измъчва хората, разказва Елина Райнова. Тя ръководи социална организация, която помага на младежи в неравностойно положение. „Много млади хора обмислят заминаване в чужбина, преди всичко в Германия“, разказва тя.

Младите хора тук печелят много малко пари, казва тя. Средната заплата според нея е между 300 и 400 евро, а минималната – 200. Това са малко средства дори и за България, допълва тя. Хиляди хора са живеели за определен период в Германия, включително и в Бремерхафен. Мрежа от хора и фирми, обвързани с двете сдружения изглежда е използвали имигрантите за ограбване на социалните каси. Същевременно те са били експлоатирани и като евтина работна ръка. В крайна сметка жертвите в схемата са разполагали с малко повече средства, отколкото в собствената си страна.

Една година проучване в средите на имигрантите

Разследващият екип от студиото на радио Бремерхафен почти една година се занимава с тази тема и създава ценни контакти с вътрешни хора  от засегнатите кръгове. Някои от тях съобщават, че в най-пиковите моменти са пристигали до 50 имигранти на ден. Много от тях са били наясно със ситуацията, но просто са искали да подадат документи си и да вземат парите, казва той.

Голяма част от хората са тръгнали от автогарта във Варна. Българските ни информатори съобщават,че много от заминаващите са взели пари назаем от важни хора в подземния свят, за да могат да платят пътуването си. Така цели семейства са станали напълно зависими от тях.

„Много пъти бяхме предупредени за това, да не задаваме въпроси на грешните хора“, разказва репортерът от радио Бремерхафен Кристиан Бранс Шрекенедер (Christian Brans-Schreckeneder).

Детска проституция и търговия с органи

Максуда, Варна

В известният ромски квартал, екипът на радио Бремерхафен открива пълен упадък. „Това е гето по средата на града“,  споделя Бранс Шрекенедер. Жестоката бедност и криминалност тук са ежедневие. Част от него са и детската проституция и търговията с органи. Много от имигрантите в Бремерхафен идват именно от тези среди.

Много от тях тръгват към Германия без да познават добре правата си и да са информирани за експлоатацията, която по голяма вероятност ги очаква. Синдикалистът Евгения Никитин работи в България към програма, която иска да запълни липсата на знания.

Никитин разказва, че в чужбина тези хора се срещат с посредници. Те имат контакти с пазара на работна ръка на черно и предлагат своите услуги за консултации и намиране на работа. Това много силно напомня на модела на социалните злоупотреби в  Бремерхафен. Подобни неща обаче се случват в цяла Западна Европа. „Хората биват привличане с  фалшиви обещания“, допълва Никитин.

Българските институции мълчат

Българските институции разследват, но техният приоритет не са бедността и криминалността в гетата. Запитванията от страна на радио Бремерхафен остават без отговор. Те споделят, че имат информация и в медиите за случващото се в Германия, но не могат да кажат нищо повече. Това пише отговорното министерство.

Елина Райнова, ръководителката на помощната организация не е учудена. Тя споделя следното: „Честно казано, не знам какво мислят българските институции за случващото се. Полицията се занимава само с престъпления, за които е внесено оплакване. Докато нито една жертва не се оплаче, разследващите няма да предприемат никакви действия, убедена е тя. „В края на нашето пътуване до Варна научих много за това, как точно злоупотребата работи в своя начален стадий“, споделя Кристиан Бранс Шрекенедер.

В същото време възникнаха и много нови въпроси. Едно със сигурност е ясно, а именно че случващото се в Бремерхафен е малка част от мръсен и нарушаващ човешкото достойнство бизнес, който се развива в цяла Европа.

 

Автори: Boris Hellmers-Spethmann, Catharina Spethmann (Studio Bremerhaven), 2016.

Източници:

Catharina Spethmann vom 19. Aug. 2016.

Boris Hellmers-Septhman, Catharina Spethmann, 19. Sept. 2016.

Jochen Grabler vom 20. Sept. 2016.

Boris Hellmers-Spethman, Catharina Spethmann, 28. Sept. 2016.

Radio Bremerhaven, 3. Jan. 2017.

Evgeni Nikitin (Varna Institute for Peace Research), Interviewpartner Christian Brans-Schreckeneder, 4. Jan. 2017.

Проучването на „Радио Бремерхафен“ цитира следните източници за своите изследвания:

Всички имена и данни, идентифициращи лицата са променени, за да се осигури сигурността на Самира НN. Този текст се базира на оценката на 14,000 документа, предоставени на радио Бремен. Тези документи представляват файлове, бележки и списъци. Не може да се установи, кой точно  ги е предал на Радио Бремерхафен. Повече за тази информация може да се намери тук: Документи.