Най-могъщата страна в света е изправена на прага на президентските избори. За да си създадем представа за бъдещата американска политика, трябва да разгледаме отблизо очакваната победителка. Основните въпроси в статията са следните: трябва ли името на Хилари Kлинтън да бъде свързвано с човешки права и феминизъм или по-скоро с прагматична политика, следваща философските принципи на Макиавели?

Кои високопоставени политици, школи и банкери са част от нейното обкръжение  и създават нейния мироглед? Мисионерската политика на Доналд Тръмп вече направи впечатление на всички, но как всъщност се отнася Хилари Клинтън към този тип расизъм?

Дете на статуквото

Американският политик и правист Хилари Клинтън посещава един от най-реномираните университети в света („Yale Law School“). Нека разгледаме по-отблизо биографията и външнополитическите амбиции на може би най-влиятелната жена в целия свят. Този университет има над 26 милиарда долара годишни приходи, почти колкото стойността на годишния износ на страната член на европейския съюз – България. В този световно известен университет може да срещнете много от представителите на установения елит. Там те получават образование, запазено за привилегировани. Хилари Клинтън работи за изключително влиятелната адвокатска кантора „Rose Law Firm“. Тя участва в правен процес срещу президента Ричард Никсън за аферата „Watergate“, а между 1986 и 1992 е част от съвета на директорите на веригата от супермаркети „Wal-Mart“.

waltmart

The Stock Masters, 5. 13. 2008

Само през 2016 година това предприятие прави оборот  от 483 милиарда долара, като същевременно то е известно с лошите условия на труд и ниските заплати. Фирмата води антисиндикална политика и не е хуманитарно съпричастна към здравните осигуровки. Как може тази информация да бъде свързана с нейното предизборно мото, което гласи: „Винаги съм вярвала, че когато обединенията са силни, семействата също са силни и е силна Америка.“ Звучи лицемерно, нали?

Феминизъм

Хилари Клинтън представя себе си като феминистка и защитничка на правата на жените. От 1995 насам тя е в кампания с такъв характер (след конференцията за правата на човека на ООН в Пекин). През 2010, по време на една друга конференция бе родена „Доктрината Хилари„. Тя гласи, че потискането на жените представлява заплаха за света и за националната сигурност на САЩ.

През 2011 година Хилъри държи историческа и много емоционална реч в Швейцария, която говори за човешкото достойнство. През 2015 година тя вдъхнови света, говорейки за правата на жените и феминизма. Изказванията и за човешкото достойнство и борбата против дискриминацията  сами по себе си вдъхват уважение.

Дали това обаче не е просто маркетингова кампания в рамките на борбата за президентския пост? Може би трябва да приемем хуманизма и феминизма за чисти монети?

На базата на редица факти възникват съмнения особено във феминистките среди. Такива са например следните:

  • безбройно многото скандали, в които тя е въвлечена (скандалът с недвижими имоти, с корпорацията „Whitewater“, Keystone XL pipeline, Peabody Energy, обвинението от страна на ФБР (FBI)…)
  • противоречивото й отношение към еднополовите бракове: през 2008 тя ги отрича, а през 2016 се обявява в тяхна полза.
  • през 1964 работи за републиканците, а след това за демократите.
  • Хилари бива подкрепяна от съмнителни личности, като например милиардерката от еврейско-американски произход Марта Стюард, която е обвинявана в конспирация, търгуване с влияние, възпрепятстване на правосъдието и измама с ценни книжа.
  • засилва напрежението между великите сили САЩ и Русия (сравнява Путин с Хитлер, заплашвайки Русия с война).
  • тя е съучастник в тайните операции „Сарин газ“ (Saringas) в Сирия, в следствие на които загиват хиляди хора (Ken Klippenstein; Seymour Hersh). Измислените нападение с отровен газ на Асад бяха просто база за легитимация за намесата на САЩ в конфликта в Сирия. Лицемерно, нали?

Колийн Шалби озаглавява своята статия  в LA Times „You can be a feminist and still vote against Hillary„(можеш да бъдеш феминист и все пак да гласуваш против Хилари). В статията става ясно, че проблемът е  в биографията на Хилари Клинтън, а не във факта, че тя е жена. Лакшми Чаундри (Lakshmi Chaudhry) споменава в американската медийна платформа CBSnews (2007), че феминистките като цяло са недоверчиви към Хилъри. Американската професорка Сюзън Дъглас (Susan J. Douglas) дори стига по-далеч и анализира факта, че жените като цяло мразят Хилари Клинтън. Тя е на мнение, че 52 % от омъжените жени не биха гласували за  нея. Ето и малко факти: феминизмът се бори срещу патриархалните ценности, които от своя страна водят до йерархична структура. Хилари Клинтън не напуска в рамките на своята борба патриархалната система и се стреми към власт и богатство. Как може тя да твърди, че се бори за семейни ценности и права на жените, след като е одобрила редица войни, като например тази в Афганистан от 2001, Ирак от 2003, Либия от 2011, както и въоръжаването на Джихадистите по време на войната в Сирия. Само в иракската война загиват около един и половина милиона души, сред които безброй много деца и жени (IPPNW 2012). От 1990-а насам загиват около 4 милиона мюсюлмани в борба срещу тероризма. От 2000 година насам Хилъри Клинтън също носи отговорност за тези войни и съответно за броя на жертвите в тях, защото тя се застъпва за намесата в Ирак. Тя заимства реториката за американската външна политика от своя приятел и поддръжник в предизборната кампания Джордж Буш (George W Bush). Хилари Клинтън прави следното изказване:“САЩ може напълно да заличи Иран, за да се реваншира за атомната атака в Израел“ („the U.S. could “totally obliterate” Iran in retaliation for a nuclear attack on Israel“). Пълно заличаване на една страна? На първо място това би било очевидно нарушаване на правата на народите и освен това подобно държание не може да бъде разглеждано като добронамереност към жените и хората като цяло.

clinton-kampfagne

Фото: Instagram.com/mileycyrus – Източник: Heute.at

На базата на тези факти не е учудващо, че повече от хиляда феминистки стартират кампания срещу Хилари Клинтън. Защитничките на правата на жените от другата страна на бариерата очевидно не разбират геополитическия контекст и такива, които избират Хилари Клинтън „със своята вагина“. (Kate Harding „I Am Voting With My Vagina“).

Една американска поп-звезда се опитва да агитира за Хилари Клинтън с обратната стратегия: „Целуни ми задника ако не си за Хилари“ („Kiss my ass if you aren’t for Hillary„).

Само ще спомена и факта, че Хилари  все още живее със своя съпруг, който е известен с  неуважителното си отношение към жените,  но няма да се задълбочавам повече в тази тема. (Както знаем, Бил Клинтън е обвинен в сексуален тормоз след скандала с Моника Люински). Макар над 70% от населението да се обявява против войната в Сирия, Хилари е за въздушни нападения  срещу Асад и застава зад нападенията с дрони в Пакистан (CNN 2013). Формулирано с други думи, ние ще продължим да се намираме в трета световна война,  докато американките продължават да избират Хилари „със своята вагина“. Не трябва да бъркаме убийствата на жени със защитата на правата им или да сравняваме сексуален орган с човешкия мозък.

За идеологията и външната политика

cliton-israel

Haaretz 9 Jul. 2015

Хилъри открито подкрепя „несломимо силното сътрудничество с Израел„, тази страна на преселници, водеща ожесточена борба с палестинците. Това също така е страната, която тайно и нелегално се домогва до атомни оръжия (понеже няма официално становище по този въпрос). Хилари Клинтън обявява открито, че ще отмъсти с нападение на всеки, който се опита да нападне Израел. Еврейски организации и милионери като Хаим Сабан (Haim Saban), финансират силно нейната избирателна кампания. Американската милионерка с полско-еврейски произход я подпомага парично, при това много силно в нейната избирателна кампания. Освен това тя е сред най-близките приятели и поддръжници на Хилари Клинтън, съответно и на нейната изборна кампания. (Andersen, стр. 239-241)

kissinger

Intercept 3 Sept. 2016

Еврейският американски политик и престъпник от войната Хенри Кисинджър също е част от близкия приятелски кръг на Хилари. На неговата съвест би трябвало да тежат 3-4 милиона души,  до чиято смърт директно или индиректно е довел той. Кисинджър е отговорен и за нарушаващите човешките права във войните във Виетнам и Камбоджа, както и за изпращането на 38 милиарда долара към Израел, с които бе подкрепено  убийството на много араби. Същевременно касите, предоставящи помощ за социално слаби, биват пренебрегвани. Разбирате ли логиката? Това е екстремистка политика в името на военната индустрия или с други думи се действа на принципа „бомби вместо храна“.

Острата политика срещу Русия („stand up against Putin“), дългогодишната агресивна реторика (дискредитиране на югославския диктатор, Andersen стр. 179), сравненията на Путин с Хитлер, неизменно силната поддръжка за  Израел, както и усилената подкрепа за всички американски войни от последните години са запазена марка на неоконсервативната школа и в това число на Хилари Клинтън.

С право основателят на института КАТО (Cato Institute), Едуард Х. Крейн (Edward H. Crane) се пита, дали Хилари Клинтън има неоконсервативни схващания. Също така и истерията около Ислямска държава (ИД/ DAESH) и активното въоръжаване на бунтовниците (всъщност терористите) в Сирия се вписва в идеологическите рамки на политиката на тази жена. До този извод достига политическия анализатор Паул Розенберг. Ако Хилари Клинтън застане начело на властта, конфликтът в Украйна ще се засили, също както и подкрепата за така наречените бунтовници в Сирия. В следствие на това броят на загиналите ще нарасне многократно. Така смята българският професор и политолог Валентин Вацев („a-specto“, Sept. 2016).

Като доказателство за тази теза може да бъде разглеждано и самото мото на изборната кампания, което гласи: „Засилване на коалиционната въздушна кампания срещу бойците на ислямска държава.“ („Intensifying the coalition air campaign against ISIS fighters“). Още като външен министър Хилари Клинтън нападна силно  Китай и Русия  и се обяви за санкции срещу Русия (Spiegel 2012).

hillary-u-bush

Tagesanzeiger 15.3.2016

Още през 2010 избухва голяма дипломатическа криза между великите сили САЩ и Китай, по време на която Хилари Клинтън отново бе в центъра на събитията. От последни разкрития на имейли се разбира, че тя иска да обгради Китай с ракетна  система. Тази патриархална силова политика е типична за Хилари Клинтън от началото на нейната кариера и тя създава предпоставки за реализирането на сценарии на трета световна война.

Постконсервативната настройка, която има Хилари Клинтън не я прави най-добър приятел  на мюсюлманския свят. Хилари обвинява Тръмп  в антимюсюлмански расизъм, като в същото време се шегува с факта, че САЩ убива либийския лидер М. Кадафи без съд и присъда, с думите „Дойдохме, видяхме, той умря“ („ We came, we saw, we died.“).

Така стигаме до следващата точка, отразяваща лицемерното държание на потенциалния държавен глава.

Наистина ли Хилари е против дискриминацията на мюсюлманите?

Неоконсервативният американски политически консултант Робърт Каган е сред авторите  на консервативния проект „Американският век“ (The American Century). Той усърдно събира средства за кампанията на Хилари Клинтън сред неоконсерватори. Именно резултатът от неоконсервативните проекти изпепели Близкия изток, а с това и целия мюсюлмански свят. По друг начин формулирано, можем да твърдим следното: докато Тръмп иска да прогони нелоялните мюсюлмани от своята страна, американската външна политика, получаваща одобрението на Хилари Клинтън, убива мюсюлмани от години.

Клинтън приема с радост саможертвата на мюсюлманите за Израел и САЩ във война като тази в ивицата Газа (Ghazala Kahn). Това не е равнопоставено отношение към тях, а по-скоро може да бъде сравнено с отнемане на фигури от политическата шахматна дъска. Тази позитивна представа може да помогне за спирането на Тръмп, но може да бъде

използвана и за засилване на антимюсюлманския расизъм във външната и вътрешната политика.

Друго доказателство, че Хилари Клинтън може да засили напрежението  и несправедливостта в мюсюлманския свят е следният факт: малко след нейното изказване, че Израел е страна с постоянен апартейд-режим, на нея и бяха осигурени оръжия за над 30 милиарда американски долара.  Освен това Хилари Клинтън призова за повече  лоялност към Израел.

От кога Апартейд се разглежда като феминистки, либерален и антидискриминационен мироглед? Това е истински позор за тези току що изброени движения.

Вътрешната политика на САЩ

Хилари Клинтън се застъпва за по-стриктна полицейска държава, която да представлява своеобразен еквивалент на външнополитическа световна полиция. Повече сигурност и тайни агенти присъстват в нейното мото, както външно, така и вътрешнополитически: „Америка ще води света през 21 век,“; „Трябва да поддържаме най-добре тренираната, екипираната и силна армия в целия свят„. („America will lead the world in the 21st centur“,„We should maintain the best-trained, best-equipped, and strongest military the world has ever known“

Външнополитическа империя и здрава ръка във вътрешнополитическо отношение?

3

Huffington Post, 3.11.2016

Всеки трябва да е наясно, кой стои зад Хилари Клинтън:  това са големият бизнес и Wall Street. Платени речи в университетите и други институти донесоха на кандидат-президента над 4 милиона долара. За това са допринесли влиятелни банкери, като например Lloyd Blankfein (шефът на  Голдман Сакс). Само за три речи при Голдман Сакс тя получава 675. 000 долара. Хилари Клинтън представя себе си като защитник на средностатистическата американка. Дали това е трик с цел подобряване на имиджа? Тази стратегия бива разглеждана от над 50% от американците като некоректна.

За фондацията на Клинтън също могат да бъдат зададени критични въпроси: чии интереси защитава тя всъщност, при условие, че в нейния джоб влизат суми от милиони, идващи от чуждестранни правителства и концерни? Ще оставя незасегната и темата за непубликуваните имейли, защото само по този въпрос може да се публикува книга от хиляди страници.

Светът може само да гледа и да гадае, кой ще води империята от тук нататък.

 

Автор: Йозеф Мюлбауер

Превод: Радомира Иванова

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.