Целият западен свят е в траур и плаче заради атентатите във Франция. Много потребители на Фейсбук си сложиха френския флаг, като профилна снимка в знак на съпричастност.

Но аз се чудя защо никой преди това не си смени профилната снимка със сирийското, палестинското, либийското, иракското или нигерийското знаме? 140 французи повече стойност ли имат от стотици хиляди араби в Близкият Изток – ограничен ли е Запада в чувството на емпатия? Хората, които си сложиха френското знаме във Фейсбук в името на съпричастността, ги разделям в две основни групи: „А“ – Слабо информираните, които черпят информация основно от радиото и телевизията. Този тип хора се водят по парадигмата на традиционните медии, т.е. техните емоции са повлияни от идеологията на властващия елит. Елементарната логика е следната, събитията във Франция са актуални. Франция е в географска близост и е част от западната култура. Медиите показаха бруталните атентати и в резултат на всичко това се появи страдащия, слабо информиран средностатистически псевдо-алтруист; „Б“ – Втората група се състои от информирани хора, които просто са лицемери. Който иска наистина да се счита солидарен с пострадалите, трябва първо да разбере геополитическа обстановка т.е. да си отговори на следните въпроси: Защо атентатите се случват точно по това време? Какви ще бъдат политическите последствия? Каква предистория имат тези атентати? Да се опише извършител на атентат, като убиец е вярно, но и твърде опростено. Разбира се, че събитието в Париж, не беше хуманно и е обект на критика – не искам да го отричам, но се страхувам, че този тероризъм може да бъде използван за въвличане на Европа във война. Това показват и следните политически мерки след атентата: Антитерористичния закон позволява в страни, като Германия достъп до лична информация на граждани в банки, летища и телекомуникационни компании – гражданина става все „по-прозрачен“. Още в същия ден, на 13 ноември 2015г. френският президент Оланд официално обяви, че Франция е била нападната и това престъпление е акт на война. Тук е важно да се цитира европейския закон за външна политика и политика за сигурност, чл. 42, параграф 7 – „В случай на въоръжено нападение на територията на държава-членка на ЕС, другите държави-членки са длъжни да сътрудничат и да помогнат в съответствие с чл. 51 на Хартата на ООН“. В светлината на този закон можем да разберем мнението на военния анализатор Джери Хендрикс (Center for a New American Century) – „Парижкият атентат може да бъде катализатор за пробуждане на международната общност“. В контекста на тези събития можем да констатираме, че Франция иска да излезе от международното споразумение ТТИП (TTIP). Обама обяви, че не иска да се намесва повече във войната в Сирия и също така наблюдавахме едно сближаване между Европа и Русия, и всичко това противоречи на интересите на едрите корпорации и военната индустрия на САЩ.

Емпатичната вълна  влиза с логическа необходимост в безизходица, когато се срещне с реалността т.е. или  състраданието е автентично, тогава трябва да сме съпричастни и с другите жертви извън Европа, или сме селективни и евроцентристи. В този смисъл бившият гръцки министър на икономиката Янис Варуфакис и словенският философ Славой Жижек, говорят дори за един цинизъм, като дават следния пример: при полет със самолет Янис Варуфакис забелязва, че ако е трябвало да се запази минута за траур, не само за Франция, тогава дългия трансатлантически полет щеше да бъде едно голямо мълчание. Тук виждаме подсъзнателна форма от разделение и самоопределяне.

Кой носеше знамето на Палестина по време на израелския геноцид от 1948 година? Искам да обърна внимание не само, както досега към цинизма, но и към опасността да бъдем манипулирани. Когато през 1990 година едно младо момиче със сълзи свидетелстваше пред американския конгрес, че иракски военни са изваждали бебета от инкубаторите и са ги

хвърляли по земята, веднага се вдигна обществото и описа Садам Хюсеин, като „Хитлер“ на Близкият Изток. Но колко от вас помнят, че това влезе в историята, като най-голямата фалшификация, манипулация и конспирация състояла се в света. Но нали бяхме алтруисти. И какъв беше резултатът? Във втората война в Персийския залив, загинаха между 75000 до 200000 души от пряката интервенция. Кой носеше знамето на Ирак? Поради ембаргото наложено от западните сили умряха почти 500000 души, от които голяма част бяха бебета. Следващата лъжа е, че са открили оръжия за масово изтребление в Ирак. Мисля, че не трябва да споменавам и манипулациите на медиите, които демонизираха Джоузеф Кони в Уганда или случаят „Тонкин“, който е довел до Виетнамската война.

Дали атентатите във Франция се базират на лъжа или на манипулация още не е доказано, но резултата е очевиден. Общественото мнение се настрои срещу исляма и систематично се всява паника и страх сред народа. На базата на тези чувства се легитимират мерки за безопасност и войни. В историята често се среща, как войните се водят поради геостратегически причини и се крият зад маската на хуманизма (демокрация и свобода). Това двуличие най-чисто може да се види, когато западните сили нападнаха Югославия заради няколко смъртни случаи, а по същото време в Руанда умряха 800000 души. Сега да насоча вниманието към няколко исторически примера: Пожара на Райхстага – 1933г. е легитимацията на НСДП и Хитлер да ликвидират конституцията и по този начин да се реализира диктатурата; когато през 2001г. кулите близнаци в Ню Йорк бяха атакувани, Джордж Буш, макар че се намираше в голяма вътрешнополитическа криза, успя да въведе патриотичният закон, който разшири властта на Президента до огромна степен. В последствие всички, които критикуваха скандалният и таен затвор Гуантанамо, веднага бяха обявени, че не са патриоти и заплашват държавната сигурност. Резултатът от гоненето на фантоми е следния: 2001 г. – Афганистан; 2003г. – Ирак; 2008г. – Сомалия; 2011г. – Либия; 2014г. – Уганда и Сирия. Тук виждаме как един терористичен акт се инструментализира в интерес на американската външна политика. По този начин се легитимират интервенции и войни, и също така се създават врагове.

terrorЗа атентатът е обвинена терористичната организация „Ислямска държава“. Това съобщи френския президент Франсоа Оланд, веднага след атентата. Но първо да разгледаме кои са тези терористи, да почнем с историята: Правителството на САЩ по точно ЦРУ още в 80-те години екипираше, тренираше и финансираше т.нар. муджахидини. Според бившия шеф на тайната служба на Пентагона Майкъл Флин, въздигането на Ислямска държава е умишлено допуснато. Тези „полезни идиоти“ не само, че бяха толерирани от началото, но и бяха въоръжени от западните сили, за да изпълнят геостратегическите цели на Запада – така показват докладите на Пентагона. Българският дипломат и политолог Боян Чуков констатира, че атентата в Париж е извършен в перфектен синхрон и с много добра техническа подготовка. И така той се съмнява, че не Ислямска държава е отговорна за атентата, а по-скоро някакви специални служби.

entvc3b6lkerung-syriensУбежище и бежанци: Историкът Ерик Цюсе анализира, че САЩ следва една стратегия за дестабилизация на Европа. Обезлюдяването на Сирия е стратегически планиран проект на САЩ – това показва откритието на Уикилийкс. Това показва и резултата: Насъскват се хората по между си и също така се разпространява страх и паника. Турция играе в тази игра важна роля, защото там се обучаваха радикални ислямисти, а от друга страна Турция изнудва цяла Европа с т.нар. „Лостов ефект“ наречен „бежанци“. Понеже оттам могат за кратко време да преминат в Европа най-малко два милиона бежанци.

Уточнение: Всяко убийство, всяка война и всеки атентат е нечовешки и неморален. Тероризмът не се оборва с насилие и война, а с дипломация, мир и икономически просперитет. Медиите показват само едната страна на войната срещу тероризма и не показват страданията от западните войни. Селективно отразяват събития свързани с атентати и войни и провокират едно селективно чувство за съпричастност. И този атентат във Франция не прави изключение, защото по този начин ще се легитимира една война. Това доказва речта на френският президент Оланд. „Неговата реч може да се разглежда, като концепция за самозащита от въоръжено нападение в смисъла на чл.51 от Хартата на ООН“ – австрийския юрист и политолог Ралф Яник. bush-saudi-king-3Ако продължим тази мисъл, можем да видим пак една серия от войни, както беше след 11 септември 2001г. Ислямът като религия не може да се обвини, нито че е по-агресивен от християнството, нито да се слага под общ знаменател с една радикална групировка, която интерпретира Коранът по извратен начин. Ако ислямът наистина беше проблема на Запада, защо президентите на САЩ имат такива добри взаимоотношения със саудитската фамилия и дори се целуват и си държат ръцете. Да не забравяме, че саудитската диктатура е един от най-близките съюзници на САЩ и да не забравяме, че Осама бин Ладен беше от Саудитска Арабия.

Дори ако оставим наивната мисъл на страна, че САЩ не финансира ислямския екстремизъм, остава фактът, че западния свят причини голямо страдание в арабския свят. Например – границите от договора Сайкс-Пико не включваха етнически аспекти. Близкият Изток е дестабилизиран допълнително от 1948г. със създаването на Израел и агресивната външна политика на САЩ, сее омраза и реваншизъм чрез безпилотни самолети, и непрекъснати военни намеси.saud-bush

Моите прогнози: Европейският съюз ще охранява вътрешните национални граници по-строго; ще почне  процес на въоръжаване; чрез медийно създадените врагове (Путин и ислямът) ще наблюдаваме един възход на десни екстремисти. В този смисъл прочетете обявите за работа, защото се търси един нов Хитлер. Така създаденият европейски фашизъм ще разкъса евразийския континент отново или с други думи казано Европа ще бъде насъскана в борбата срещу Русия. А в същия момент англосаксонският елит с техния военно-промишлен комплекс ще бъдат печелившите трети. Също така ще се въвлече целият европейски континент на страната на Франция и НАТО в борба срещу тероризма в Сирия.

 

5

4

321

В действителност само два дена след атентатите, Франция с подкрепа на САЩ изпрати военна техника в Сирия. Моята прогноза за въоръжаването се осъществи и маркира една поредна победа на корпоративния капитализъм: най-големите френски компании за оръжие си вдигнаха стойността на акциите, както може да видите в следните борсови графики:

67

Въпреки, че падна френския индекс на борсата, най-голямата компания за военна техника си качи стойността на акциите с 3%. Който мисли, че това беше само временно явление, трябва да следи статистиката на борсите. Цената на петрола за радост на петролната индустрия се качи, както и стойността на акциите на компаниите „Thales“ и „BAE systems“. В кризисни времена и по време на война, акционерите на борсата могат радостно да крещят „Viva il terrorismo”.

 

Публикувано от Йозеф Muehlbauer в личния му блог на 15 ноември 2015.

Източник: https://josefmuehlbauer.com/je-suis-parisien/.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.