На 16 и 17.06 във Виена ще се състои дългоочаквано събитие, посветено на мира. Много активисти се подготвят за него с радост. Заглавието му перифразира името на немския филм от 1974 година „Angst essen Seele auf“ – „Страх изяжда душа“. http://www.imdb.com/title/tt0071141/).

Медийната платформа „Групе 42“ („Gruppe 42“), австрийското издателство „ProMedia“  и „Варненски институт за изследване на мира“ представят изследователите на мир Даниеле Ганзер, Томас Роитнер и Йозеф Мюлбауер.

Академичката и активистка, доктор Наташа Кели, ще представи своята книга „Афрокултура“ (“Afrokultur”). В нея, от постколониална гледна точка, както и от перспективата на някои истории за възприемане, съответно стратегии, бива показано ясно, че до голяма степен Германия все още е колониална страна. Кели е дипломиран учен и панафрикански активист. Тя ни показва, как „черното“ знание систематично бива изтривано от архивите.

Даниеле Ганзер е историк и изследовател на мира. По време на своята презентация той ще говори не само за книгата си „Нелегални войни“ („Illegale Kriege“), а и за актуалното геополитическо положение в САЩ от началото на мандата на президента Доналд Тръмп. Служебните му действия и заплахи ще бъдат разгледани от гледна точка на международното право.

Изследователят на мира, Томас Ройтнер (Thomas Roithner), частен доцент, магистър и доктор на науките ще говори за разместванията в геополитическата и икономическата власт. Той ще се фокусира върху Китай, Близкия изток и САЩ, както и върху многобройните международни институции, като Световната банка и Международният валутен фонд.

Петра Вилд (Petra Wild) е учен в областта на ислямските науки, автор и притежава докторска степен. Тя ще говори за Близкия изток и войната в Палестина. Петра Вилд ще очертаe картина, която включва възхищение от една страна и ужас – от друга.

Израелският социолог, Моше Цукерман (Prof. Moshe Zuckermann) ще представи политически и мирни предложения за решения по темата за войната в Палестина. Той се противопоставя категорично на националистични и ционистки движения, които правят мира в Палестина невъзможен.

Австрийският исторически политик, автор и издател Ханес Хофбауер (Hannes Hofbauer) ще говори за антиислямските движения, които са разпространени в цяла Eвропа. Ислямофобията вече има своите официални застъпници и се радва на силна медийна подкрепа.

Немският психоаналитик, теолог и автор Южен Дрюерман, също ще говори за своя мирен активизъм.

Австрийският историк и политик Андреа Комлоси (Andrea Komlosy) ще се представи с лекцията: „Работата никога не свършва: историята на една преподавателка.“ Тя ще използва силния си интелект, за да защити своите тези.

Студентката по педагогика и блогър Ешим Каракаву (Esim Karakuvu) също ще изнесе лекция в рамките на мирния симпозиум и по този начин ще даде своя принос.

И немският автор и журналист Албрехт Метцгер (Albrecht Metzger) ще е част от мирното движение и ще участва в конгреса на 16 и 17 юни.

Германският философ, сценарист, режисьор и правист Дирк Полман (Dirk Pohlmann) ще разкаже за своето произведение „Империя на лъжата“ („Imperium der Lüge“).

За така наречената „война срещу тероризма“ („War on terror“) и неговите последствия за цивилното общество ще говорим психологът и социолог Клауз Юрген Брюдер (Klaus Jürgen Bruder).

Аз, Йозеф Мюлбауер, ще говоря за произхода на държавата, както и ще разгледам критично схващанията и представите, които биват възприемани като даденост. Базирайки се на социолога Чарлз Милс Райт (C.Wright Mills), както и на редица други негови колеги, като например Пиер Бурдийо (Pierre Bourdieu), и на историка Волфганг Райнхард (Wolfgang Reinhard) ще разгледам изоснови някои аспекти на държавата.

Музикантът Кристоф Целхофер (Christof Zellhofer), ще говори за произведението „Банка за общото благо“ („Bank für Gemeinwohl“). Други лектори ще са журналистите Нур Келифи и Мей Тахел (Nour Kelifi und Mey Tahel).

Музикалният съпровод на деня ще бъде от Килез Мор, Бела Вагнер и Лаура Шнайдерхан (Kilez More,Bella Wagner und Laura Schneiderhan).

За въвеждащите думи и преходи между лекциите ще се погрижат  Хибат У. Келифи и Моника Аламгир (Hibat U. Kelifi und Monika Alamgir).