Жан-Пол Сартр (1905 – 1980) – френски философ, писател, драматург и общественик. Той е най-представителната фигура за екзистенциалистката философия. Практически до края на живота си той остава фигура с международна значимост, като се включва в трибунала на Бъртранд Ръсел, спасяването на бежанци и други каузи. Той е известен и със своята отворена връзка с известната феминистка Симон дьо Бовоар. Без да отрича правото на израелска държава, Сартър определя палестинската съпротива като донякъде оправдана, държейки сметка за нечовешките условия на живот. Сартр е анархист които се е борил срещу фашисмът и сталинизмът.

 

 


quote-ziegler-bgЖан Циглер (1934 -?) – политик, социолог, писател и публицист. Специален репортер към Съвета за ООН.

ziegler-5

 

Жан Циглер внимателно изследва в тази книга връзката между швейцарските банкери и нацистка Германия.

 

 

 


 

Маргрит Кенеди (1939 – 2013) – архитект, еколог, експерт по парични системи и критик на доминиращия икономически ред. До 2002г. тя е професор във Факултета по архитектура в Хановер, отдел „Технически подобрения и ресурсно ефективно строителство“. През 2011 г. тя започна движението „Occupy Money“.

Website: http://www.margritkennedy.com/index.php?lang=EN

 

 


 

Мигел де Сервантес (1547 – 1616) – е испански романист, драматург и поет.

Неговият роман „Дон Кихот“, смятан за първия съвременен европейски роман, е класика на западната литература.

 

 

 

 

 


 

Мохандас Карамчанд Ганди (Махатма Ганди, 1869 – 1948) е индийски адвокат, политик и борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Със своята концепция за ненасилствени протести той вдъхновява и други лидери, като например Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи.

 

 

 

 


Оудри Г. Лорд (1934 – 1992) – беше писателка, феминистка, и активистка за граждански права. Тя започва професура в Берлин и написва книги по феминиска теория, която до ден днешен оказва влияние.

 

Книгите на Лорд:

 


 

Шандор Петьофи (1823 – 1849) – унгарски поет, писател, революционер и национален герой на унгарската революция от 1848.

 

Той се бори за освобождението на Унгария от Хабсбургската власт и система.